1. Kaj Je Terapija z Ventuzami (Cupping Metoda)?

Terapija z ventuzami (cupping), je manualna fizioterapevtska tehnika, ki s pomočjo majhnih skodelic (ventuz) pospešuje celjenje, regeneracijo in lajša simptome bolečih stanj. Ventuze terapevt namesti na kožo tako, da jo ta posesa vase, ustvari vakuum in poveča cirkulacijo. V fizioterapiji se za cupping uporabljajo silikonske, plastične ali steklene ventuze, skozi katere je moč videti kožno tkivo. Terapija z ventuzami se najpogosteje uporablja za lajšanje simptomov kroničnih bolečin, fibromialgije, bolečin v križu in vratu ter nevralgičnih bolečin.

Terapija z ventuzami je najstarejša tradicionalna kitajska medicinska metoda. Njena uporaba se omenja že v času egipčanskih civilizacij. Danes je to zelo priljubljena metoda v različnih vejah medicine. Alternativno ime cupping-a je Hijama, kar v arabščini pomeni sesati.

2. Na Kakšen Način Deluje Terapija z Ventuzami?

Terapija z vantuzami lahko pospešuje izmenjavo snovi potrebnih za regeneracijo, ter odvod odpadnih snovi in toksinov iz človekovega telesa. Terapija z ventuzami lahko deluje na dva načina, ki sta opisana spodaj.

 • V kolikor uporabimo mokro tehniko, z majhnim prerezom na koži omogočimo takojšnjo odstranitev toksinov skupaj z odpadno krvjo. Na mesto lahko pride sveža kri obogatena s kisikom in hranljivimi sestavinami za tkivo. Prav tako se na ta račun zmanjša oteklina, bolečina in mišična napetost. 
 • Drugi način delovanja terapije z ventuzami temelji na mehanizmu vpliva na periferni živčni sistem. Ventuze, ki jih apliciramo na kožo, vzdražijo periferne živce, ti pa pošljejo signale v možgane. Možgani naj bi v tem primeru reagirali po principu t. i. »teorije vrat« zmanjševanja in blokiranja bolečinskih dražljajev in na ta način regulirali bolečino.  

3. Kakšni so Učinki in Katere so Prednosti Terapije z Ventuzami?

Terapija z ventuzami ima različne učinke na tkiva. 

 • Na kožnem nivoju izboljšuje metabolizem, delovanje žlez znojnic, lojnic in celjenje ran. Koži daje bolj napet in čvrst videz,  saj zagotavlja boljšo hidriranost kože. 
 • Na mišično-tkivnem nivoju spodbuja pretok krvi skozi mišice in limfno drenažo. V sklepih poveča pretok krvi in sekrecijo sinovialne tekočine, ki je potrebna za dobro funkcijo sklepa. 
 • Na krvni sistem učinkuje na način, da izboljšuje delovanje rdečih in belih krvnih telesc – eritrocitov in levkocitov – ki imajo pomembno vlogo pri obrambnem mehanizmu telesa in pri prenosu kisika v celice.
 • Pozitivno učinkujejo tudi na živčni sistem, saj stimulirajo senzorične periferne živce (na koži) in s tem vpliva tudi na avtonomni živčni sistem.

Vsi ti učinki skupno delujejo na celoten organizem, kar se na telesu odraža kot:

·       Zmanjšan občutek bolečine

·       Zmanjšano vnetje

·       Izboljšana cirkulacija

·       Hitrejša regeneracija tkiva

·       Hitrejše celjenje poškodovanega tkiva

·       Izboljšano delovanje imunskega sistema

·       Občutek relaksacije poškodovanega tkiva (mišice)

·       Sprostitev celega telesa

·       Boljše delovanje organov

·       Odprava škodljivih snovi iz telesa

4. Pri Katerih Zdravstvenih Težavah (Poškodbah, Bolečih Stanjih) Uporabljamo Cupping Metodo?

Cupping terapijo najpogosteje uporabljamo za lajšanje simptomov zdravstvenih težav, ki so navedene spodaj.

·       Kronične bolečine

·       Bolečine v vratu in križu

·       Hernija diska

·       Glavoboli in migrene

·       Različni utesnitveni sindromi (karpalni kanal, utesnitveni sindrom rame,…)

·       Vnetna stanja

·       Otekline

·       Boleče mišice

·       triger točke

·       mišični spazmi in mišična zakrčenost

·       artritis

·       spondilitis

·       oslabljena gibljivosti sklepov

·       bolečine v kolenu

·       artroza sklepov

·       športne poškodbe

·       hipertenzija

·       oslabljen krvni obtok

·       oslabljeno delovanje limfe

·       stresa in napetosti

·       astme

·       bronhitis

·       težave s prebavo

5. Katere Tehnike Terapije z Ventuzami Uporabljamo v MeridianFIT-u?

V MeridianFIT-u za zdravljenje pacientov uporabljamo dve tehniki terapije z ventuzami: dry cupping (suho tehniko) in mobilno tehniko

 1. Dry cupping tehnika

Dry cupping je najpogosteje uporabljena tehnika pri terapiji z ventuzami, saj je enostavna in neinvazivna. Lahko jo izvajamo na 2 načina:

·       S pomočjo silikonskih ali plastičnih venzut – silikonske ventuze nanesemo na mastno kožo (da se bolje primejo) in jih stisnemo, da ventuza vase posesa kožo ter jo na mestu pustimo delovati. V primeru uporabe plastičnih ventuz imamo vedno poleg priloženo pištolo, ki omogoča da iz ventuze izsesamo zrak in vanjo potegnemo kožo ter ustvarimo vakum.

·       S steklenimi ventuzami in ognjem – steklene ventuze morajo biti v notranjosti premazane z vnetljivo snovjo, da lahko z vžigalnikom pride do gorenja oziroma ognja. Ko se v skodelici ustvari ogenj, jo položimo na želeno mesto na koži, ogenj pa nato ustvari vakum in potegne kožo. Deluje popolnoma enako, kakor če bi uporabili silikonsko oziroma plastično ventuzo.

 1. Mobilna tehnika 

Mobilna tehnika cuppinga je podobna suhi tehniki, le da ne temelji zgolj na silikonskih ventuzah. Te omogočajo, da drsimo po koži in se z njimi premikamo na različna mesta ter tako po večji površini ustvarjamo vakum in tretiramo tkivo za krajši čas. Med drugim pride pri mobilni tehniki do masažnega učinka, kar deluje blagodejno.

Druge tehnike cuppinga vključujejo: cupping (mokra tehnika), ki je bolj invazivna in povečuje možnosti za nastanek sistemskih stranskih učinkov. Tehniko kljub temu še zmeraj precej uporabljajo, saj velja, da naj bi s prerezom kože pod vakumom odstranili odpadno kri in toksine iz tkiva, ter omogočili, da na mesto rane pride nova sveža kri, ki pospeši regeneracijo.

6. Kdaj Terapija z Ventuzami ni Primerna?

Terapija z ventuzami je kontraindirana in je zato ne izvajamo v naslednjih primerih:

 • Posamezniki s hemofilijo
 • Posamezniki z anemijo
 • Posamezniki, ki imajo pacemaker
 • Starejše osebe
 • Otroci
 • Nosečnice
 • Ženske v času menstruacije
 • Področje zelo suhe in razpokane kože
 • Področje opeklin
 • Področje kožnih ran
 • Posamezniki s srčno-žilnimi boleznimi
 • Limfedemi in hematomi nepojasnjenega vzroka
 • Področje zlomljene kosti
 • Področje izpahnjenega sklepa
 • Mišična distrofija

7. Pogosta Vprašanja

1. Ali je terapija z ventuzami boleča?

Terapija z ventuzami ni boleča. Nekateri posamezniki lahko občutijo nelagodje v smislu zategovanja tkiva na področju, kjer so ventuze nameščene. Določeni pacienti navajajo občutek otečenega tkiva.

2. Kakšni so stranski učinki terapije z ventuzami?

Po vsaki terapiji s cupping-om je koža na področju, kjer so bile ventuze nameščene, rdeča. Običajno pride tudi do modric oziroma hematomov, vendar to niso modrice, ki bi poškodovale globlja tkiva. Ti simptomi po navadi izzvenijo v 14 dneh po terapiji. V primeru cupping-a s steklenimi ventuzami in ognjem lahko pride do opeklin na koži in vnetja kože. Pri nekaterih posameznikih pa se lahko pojavijo sistemski stranski učinki, kot so: vrtoglavica, slabost, glavobol, slabokrvnost, vazovagalna sinkopa. Ti stranski učinki so zelo redki.

3. Koliko terapij z ventuzami zadostuje in kako pogosto se lahko izvaja terapija?

Število terapij, ki je potrebno za dosežek izboljšanja zdravstvenega stanja je popolnoma individualno in je odvisno od vrste poškodbe in od posameznikovega telesnega odziva na tovrstno terapijo. Običajno je izboljšanje simptomov možno zaznati po štirih do šestih terapijah. Glede pogostosti izvajanja terapije velja, da naj bo med eno in drugo terapijo minimalno 3 in maksimalno 10 dni razmaka oziroma prekinitve, zato da tkivu omogočimo dovolj časa za potek regeneracijskih procesov.

Jaka Kolenc
Sledi mi na