Kaj Je Dryneedeling Terapija?

Dry needeling (terapija s suhim iglanjem), je invazivna fizioterapevtska metoda, ki s penetracijo tankih igel skozi kožo stimulira miofascialne prožilne točke, mišice in vezivno tkivo ter s tem zdravi živčno-mišično-skeletna obolenja in poškodbe. Mio-fascialne prožilne točke (angl. Myofascial trigger points) so hiperrazdražljive točke v skeletni mišici, ki so povezane z občutljivim in otipljivim vozličem v napetem delu mišičnega vlakna. S stimulacijo mio-fascialnih prožilni točk izovemo fiziološke procese, ki povzročajo zmanjšanje oziroma odpravo bolečine.

Dry needeling metoda triger točk je bila prvič oklicana in priznana kot fizioterapevtska metoda v letu 1979 s strani Češkoslovaškega zdravnika dr. Karla Lewit-a. V zadnjih desetletjih je klinično in znanstveno zanimanje za dry needeling  eksponentno naraslo, zaradi dokazov, ki nakazujejo da terapija z dry needeling-om zmanjšuje bolečino, mišično napetost, izboljša obseg gibljivosti, izboljša mišično moč in koordinacijo.

Kako Deluje in Učinkuje Dryneedeling Terapija?

Dry needling terapija deluje tako, da sprošča miofascialne prožilne točke (trigger točke) in ob tem povzroča ponovno razporeditev de-organiziranih mišični vlaken. To ima za posledico, da se prizadeto tkivo vrne na svojo ustrezno in prvotno dolžino, poveča lokalni krvni obtok in pospeši celjenje.

Dry needeling deluje in učinkuje na dveh nivojih in zato njegove učinke delimo na

·       PERIFERNE UČINKE (lokalni odziv s trzljajem, bolečina in vnetje)

 Ko terapevt vbode iglo v prožilno točko pride do t.i. »lokalnega odziva s trzanjem«. Trzljaj je refleks, ki povzroči da se zakrčeno mišično vlakno oziroma vozlič sprosti in da se de-organizirana mišična vlakna ponovno vrnejo v prvotno organizirano stanje. Posledično se tkivo oziroma mišica vrne v svojo primerno dolžino,  izboljša pa se lokalni krvni pretok. Zaradi dlje časa trajajoče mišične kontrakcije (mišične zakrčenosti) pride do lokalne kapilarne konstrikcije, ki povzroča ishemijo (pomanjkanja oskrbe s krvjo). Z dry needeling-om se naredi lokalno mikro poškodbo tkiva in izzove vnetne procese. S ponavljajočimi terapijami se potem poveča izražanje proteinov in kapilarnost v skeletni mišici, s tem pa se izboljša preskrba mišice s kisikom, krvjo in hranljivimi snovmi. Celjenje in regeneracija tkiva, ki s tem nastane, tako zmanjša in odpravi bolečino. Opisanemu procesu pravimo periferni učinek.

·       CENTRALNE UČINKE (teorija vrat, placebo)

Centralni učinek temelji na t.i. teoriji vrat in »placebo« učinku. Ko se igla zapiči v prožilno točko se istočasno stimulira velika aferentna živčna vlakna, ki potekajo od periferije preko hrbtenjače in nato v možgane. Ta stimulirana vlakna v možgane začnejo pošiljati informacije o tem, da se na periferiji nekaj dogaja (vbod igle), s tem pa se prenos signalov o lokalni bolečini zmanjša in počasi izzveni. Temu procesu pravimo »teorija vrat«. Bolečina se lahko zmanjša tudi s pomočjo placeba. Nanaša se na pozitivne rezultate, ki se pojavijo kot posledica psihosocialnih dejavnikov in pričakovanj, ne pa na uporabljeno intervencijo. Tako lahko pride do občutkov zmanjšanja bolečine, ker se posameznik prepriča in verjame, da mu bo terapija odpravila bolečino. Placebo učinek je možen pri vseh terapijah in fizioterapevtskih intervencijah.

Katere Zdravstvene Težave (Poškodbe) Učinkovito Zdravimo z Dry Needlingom?

Z dry needling terapijo učinkovito zdravimo zdravstvene težave, ki so naštete spodaj.  

·   Sindrom miofascialne bolečine

·   Mišični spazmi

·   Povečan mišični tonus

·   Tendinopatije – teniški komolev, golf komolec, tendinitis ahilove tetive, tendinitis supraspinatusa, tekaško koleno, patelarni tendinitis, tendinitis bicepsa,…

·   Stare brazgotine

·   Multipla skleroza

·   Kronične bolečine v vratu

·   Kronične bolečine v križu

·   Glavoboli in migrene

·   Bruksizem

·   Težave s temporomandibularnim sklepom

·   Vnetja perifernih živcev – vnetje n. radialisa, vnetje trovejnega obraznega živca, vnetje išiasa,…

·   Utesnitveni sindrom – sindrom karpalnega kanala, sindrom rotatorne manšete, piriformis sindrom, tarzalni sindrom,…

·   Fantomske bolečine

·   Skolioza

·   Bolečine v medenici

Kdaj Terapija z Dryneedeling-om ni Primerna?

Dry needeling terapija je absolutno kontraindicirana in se je ne sme izvajati (ker bi lahko negativno delovala na posameznika) v primerih, ki so navedeni spodaj.

·   Strah pacienta pred iglami

·   Vsa akutna stanja in poškodbe

·   Področje ali okončina z limfedemom

·   Področje ali okončina po odstranitvi bezgavk

·   Nesodelujoč pacient

·   Pacient, ki se ni sposoben izraziti

Za terapijo s suhim iglanjem obstajajo tudi relativne kontraindikacije, kar pomeni da terapijo v določenih primerih sicer lahko izvajamo, vendar je pri tem potrebna dodatna previdnost ali predhodna odobritev zdravnika. Ti primer so navedeni spodaj.

·   Posamezniki s parestezijami

·   Nosečnice

·   Otroci

·   Pacienti na antikoagulantni terapiji

·   Osteoporotični posamezniki

·   Posamezniki z epilepsijo

·   Posamezniki s povečanim tveganjem za infekcije (sladkorni bolniki, tisti s slabim imunskim sistemom, pacienti po operaciji)

·   Občutljivi pacienti

Kakšna Je Razlika Med Dry Needling Terapijo in Akupunkturo?

Terapija z akupunkturo in dry needeling terapija sta se med seboj bistveno razlikujeta po namenu, tehniki in sami filozofiji terapevtskega pristopa.

Akupunktura temelji na tradicionalni kitajski medicini in prepričanju, da je za bolezni in poškodbe krivo porušeno energijsko ravnovesje, ki se pretaka po človekovem telesu. Pri akupunkturni tehniki terapevti obravnavajo akupunkturne (energetske točke) z namenom, da bi se spet vzpostavilo energijsko ravnovesje. Akupunkturne točke imajo svoj določen položaj oz. potek ne glede na anatomijo telesa. Na ta način pride do procesov samozdravljenja v telesu, posledično pa se zmanjša bolečina, izboljša obseg gibljivosti.

Terapija s suhim iglanjem pa je posebna fizioterapevtska metoda, izhaja iz sodobne medicine in temelji na natančni anatomiji in fiziologiji živčno-mišično-skeletnega sistema. Pri dry needeling terapiji terapevt obravnava t.i. trigger točke (slo. Prožilne točke), v katere vstavi tanke terapevtske igle. Te točke se nahajajo v samih mišicah in mišičnih fascijah, zato je izredno pomembno, da terapevt natančno pozna anatomijo telesa. Glavni namen terapije s suhim iglanjem je sprostitev zakrčene mišice in s tem odprava bolečine in drugih simptomov.

Pogosta Vprašanja

Ali je dry needling boleč?

Dry needeling je lahko za nekatere paciente boleč ali neprijeten. Rahlo boleč je običajno trenutek, ko terapevt z iglo prebode kožo. Neprijeten občutek pacienti navajajo predvsem, ko pride do t. i. »twitch respons-a« oziroma odziva s trzanjem. Čuden občutek v področju, kjer je bila delana terapija, je lahko prisoten še cel dan.

Kakšni so stranski učinki dry needlinga?

Stranski učinki, ki se lahko pojavijo pri dry needling terapijo so navedeni spodaj.

·       Bolečina, ki vztraja tudi po terapiji

·       Iritacija živca

·       Hematom

·       Poškodba kože

·       Infekcija na mestu uboda

·       Zlomljena igla

·       Ostanek igle v tkivu

·       Slabost

·       Omedlevica

·       Splav pri nosečnicah

·       Pneumotoraks

·       Bolečina v prsih

Možnosti za pojav stranskih učinkov je v veliki meri odvisna od usposobljenosti in izkušenosti terapevta, ki bo terapijo izvajal.

Ali dry needeling lahko povzroči poškodbe?

Dry needeling lahko povzroči poškodbe kože in manjše hematome. Da bi se izognili morebitnim poškodbam pomembnih struktur, kot so živci ali krvne žil pa je izredno pomembno, da terapijo izvaja usposobljen terapevt, ki se zna izogniti omenjenim strukturam.

Koliko Obravnav z Dry needeling-om Bom Potreboval?

Število obravnav temelji na posameznikovem zdravstvenem stanju oziroma na zdravstveni težavi, ki zahteva zdravljenje z dry needeling tehniko. Veliko vlogo pri tem igra telesni in psihološki odziv posameznika na terapijo, saj bo zagotovo terapija bolj učinkovita pri nekomu, ki nima zadržkov ali straha pred tovrstno terapijo. Zato je pri določenih posameznikih izboljšanje mogoče zaznati že po samo eni obravnavi. Običajno sicer tudi velja da je pri zdravljenju s suhim iglanjem potrebnih le par terapij (1-5). Dolgotrajna uporaba te tehnike ni zaželjena, saj gre še vseeno za invazivno metodo, ki predstavlja večje tveganje za nastanek stranskih in neželenih učinkov. 

 

Jaka Kolenc
Sledi mi na