Kaj Je Akupunktna Masaža Po Penzlu (AMP)?

Akupunktna masaža po Penzlu (AMP) je fizioterapevtska metoda, ki pospešuje zdravljenje z obnavljanjem energijskega obtoka po meridianih (energetskih kanalih v telesu). Uporablja se za zdravljenje bolečin, nastalih kot posledica akutne travme, kroničnega vnetja ali motenj v delovanju organskih sistemov (hormonske težave, neplodnost, dermatitis in kožne bolezni). Izvira iz tradicionalne kitajske medicine in je osnovana na klasični akupunkturi, aurikuloterapiji in nevralni terapiji po Hunekeju in kiropraktiki. Pri APM metodi terapevt z posebno kovinsko palčko preko kože draži meridiane – energetske poti telesa – in izravnava energijski pretok. 

Akupunktno masažo po Penzlu je razvil nemški maser Williy Penzel.  Temelji na teoriji, da je bolezen posledica motnje v energijskem pretoku v telesu.  Po tej teoriji naj bi vsako živo bitje imelo v sebi življenjsko energijo, ki ga ohranja pri življenju. Z nepravilno prehrano, premalo gibanja in s stresom se lahko tok te energije poruši. Bolečina, poškodbe in bolezni pa naj bi bile pokazatelj neravnovesja človekove življenske energije.

Kako Deluje Akupunktna Masaža?

Akupunktna masaža po Penzlu deluje tako, da zdravi energijski obtok, ki poteka po meridianih

Energijski sistem človeškega telesa je nadrejen vsem ostalim sistemom v telesu (linfnemu, mišično skeletnemu) in jim dovaja energijo za nemoteno delovanje. Kadar je ta porušen ali ni v ravnovesju, tudi ostali sistemi ne morejo pravilno delovati. Ker je energija očem nevidna, neravnovesje energijskega sistema lahko zaznamo šele ko se izrazi na podrejenih sistemih (srčno-žilni sistem, limfni sistem, mišično-skeletni). Da bi odpravili težave na podrejenih sistemih, pa moramo najprej vzpostaviti ravnovesje v nadrejenem energijskem sistemu.

Energijski sistem upravlja pretok energije, ki poteka po 12 parih meridianov. Meridiani so nevidni energetski kanali, ki sovpadajo s potekom živcev, žil in limfnih kanalov. Vsak par meridianov ima svoj potek in je zadolžen za nemoteno delovanje podrejenih sistemov, ki se nahajajo na njegovem poteku. 

Pri terapiji z akupunktno masažo po Penzlu terapevt s posebno kovinsko palčko gladi kožo v smeri poteka meridianov in jih na ta način stimulira. S stimulacijo meridianov usmerja energijski tok, ki je zaradi porušenega ravnovesja izgubil svoj pretok. 

Primer iz prakse na podlagi meridiana srca:

Meridian srca poteka od sredine pazdušne jame, preko notranjega dela nadlahtnice in podlahtnice, vse do konca zadnjega prsta na roki. Ta meridian, s svojima dvema vejama (leva in desna) skrbi za nemoteno delovanje vseh spodaj ležečih struktur tega predela (žile, živce, mišice, kosti, sklepi, ligamenti, koža, podkožje). V primeru, da se bo pretok energije skozi ta meridian zmanjšal, zaustavil ali bo v presežku, bodo lahko prizadete vse omenjene strukture. Pojavi se lahko bolečina, vnetje, oslabljeno delovanje organa ali zmanjšana gibljivost sklepa.

Kakšni so Zdravstveni Učinki Akupunkte Masaže po Penzlu?

Glavni učinek akupunktne masaže po penzlu je aktivacija in stimulacija samo-zdravilnih mehanizmov telesa, ki pospešujejo celjenje in regeneracijo. S stimulacijo meridianov se odpravi energijsko neravnovesje v telesu z namenom povečanja kapacitet za proizvodnjo lastnih protiteles, endorfinov (naravnih analgetikov) in ostalih obnovitvenih, regeneracijskih ter obrambnih procesov. Končni učinek je zmanjšanje ali izginotje vnetij v primerih bolečniskih stanj. Pri motnjah v delovanju organov in organskih sistemov pa akupunktna masaža omogoči ponovno ustrezno delovanje, posledično pa odpravo na telesu izražene motnje (npr. policistični jajčniki, limfedemi, boleče menstruacije, luskavica,…).

Kako Poteka Terapija z AMP?

Pri terapiji z AMP terapevt s pomočjo kovinske palčke in svojih dlani potuje po koži v smeri poteka celotnega meridiana, ki ga zdravi. Na ta način izravnava primanjkljaj ali presežek energijskega toka. Pacient pri tem udobno leži, sedi ali stoji (odvisno od problematike). Zelo pomembno je, da je posameznik sproščen, saj energija skozi zakrčene dele telesa težje prehaja. Terapija običajno traja med 30 in 45 minut, sledi pa ji 10 do 20-minutni počitek. 

Terapije je potrebno izvajati v določenem časovnem zaporedju:

 •   Drugo terapijo se izvede 48 ur po preteku prve terapije
 •   Vse nadaljnje terapije pa v razmaku 7 dni

Terapevt lahko določi drugačen časovni potek terapije pri izvajanju nadaljnjih terapij,  vedno pa mora upoštevati, da se drugo terapijo izvede 48-ur po prvi terapiji. Vsak posameznik lahko na tovrstno terapijo odreagira drugače, zato je pomembno, da je pacient po terapiji pozoren na reakcije lastnega telesa. Pojavijo se lahko: utrujenost in zaspanost, glavobol, rahlo povišana telesna temperatura, tresavica, splošno slabo počutje, pogostejše uriniranje. Priporočljivo je, da se po terapiji zaužije povečane količine tekočine in zaželjen je počitek, saj bo telo energijo potrebovalo za obnovitvene procese.

Pri Katerih Zdravstvenih Težavah (Poškodbah) Uporabljamo Akupunktno Masažo Po Penzlu?

Akopunktna masaža po Penzlu je ne-invazivna in je zato primerna za novorojenčke, kot tudi starostnike. Najpogosteje se jo uporablja za odpravljanje funkcionalnih motenj in obolenj, kot so:

 •   Hormonske motnje – sindrom policističnih jajčnikov, neplodnost
 •   Nevrološke motnje – funkcionalna nevrološka simptomatska motnja, somatizacija
 •   Težave s kožo – akne, atopijski dermatitis, luskavica
 •   Prebavne motnje – sindrom razdražljivega črevesja, izmenično zaprtje in driska
 •   Kardiološke motnje – palpitacije, neutemeljena dispneja
 •   Motnje dihanja – hiperventilacijski sindrom

Akupunktna masaža po penzlu se uporablja tudi za lajšanje simptomov težjih oblik obolenj in kroničnih bolezni, ko to: 

 •       Fibromialgija
 •       Artritis
 •       Kronične bolečine v križu in vratu
 •       Sladkorna bolezen
 •       Multipla skleroza
 •       Chronova bolezen
 •       Revma
 •       Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)
 •       Srčna bolezen
 •       Depresija
 •       Nespečnost
 •       Izgorelost
 •       Lupus
 •       Kronični hepatitis C
 •       Hipertenzija
 •       Rakava obolenja
 •       Nevropatije
 •       Parkinsonova bolezen
 •       Hungtintova bolezen
 •       Kardiomiopatija

Akupunktna masaža po Penzlu je primerna in priporočljiva za nosečnice po tretjem mesecu nosečnosti, saj lahko vpliva na boljši razvoj ploda in podpira materin obremenjen organizem. Terapija z AMP lahko pripomore tudi prekomerno obremenjenim športnikom ali posameznikom, ki so se znašli v stresni situaciji ali življenjskem obdobju. Pomaga lahko ljudem, ki svojemu slabemu počutju in težavam ne zmorejo pripisati ustreznega oziroma organskega vzroka.

Naročite se

Naročite se na fizioterapevtsko obravnavo ali pa masažo. Lahko pa nam zaupate svojo težavo in vam bomo pomagali z nasveti.

Meridian FIT darilni bon

Darilni bon je lahko enkraten poklon osebi, ki vam veliko pomeni. Na ta način boste nekomu poklonili zdrav način življenja!

Jaka Kolenc
Sledi mi na