Terapevtska masaža

Terapevtska masaža je natančna in intenzivna masaža, ki učinkovito zmanjša bolečino in napetosti. 

Terapevtska masaža - terapija, ki je povsem prilagojena vašim potrebam

Terapevtska masaža se od drugih oblik masaže razlikuje po tem, da je v celoti in povsem prilagojena potrebam stranke. V Meridianu Fit z namenom izvajanja učinkovitih terapevtskih masaž združujemo znanje številnih tehnik masaž, obravnave fascije in miofascialnih prožilnih točk.

Terapevtska masaža - Kakšni so njeni učinki na vaše telo?

Vpliv terapevtske masaže na miofascialne prožilne točke.

Terapevtska masaža pozitivno vpliva na mišice zaradi izboljšane prekrvavitve in pozitivnega delovanja masaže na pomičnost vezivnega tkiva. Prav tako pa kakovostna masaža pomaga pri odpravljanju mišičnih vozlov ali mio fascialnih prožilnih točk. Z obravnavo miofascialnih prožilnih točk (angl. trigger point) lajšamo in odpravljamo bolečine in normaliziramo gibalne vzorce. Pri dolgotrajni napačni uporabi mišice se mišična vlakna na nepravilno uporabo odzovejo tako, da sprožijo lokalni proces mišičnega zakisanja. Na takšen način se želi mišična celica zaščititi pred nepravilno uporabo. Če se nepravilna uporaba mišice dogaja dolgo časa, je razlika med lokalno kislostjo celic in ostalo mišico še večja, v celicah pa se začnejo dogajati procesi, ki povečajo nalaganje vezivnega tkiva. Del mišice takrat postane občutljiv na dotik, boleč in lahko povzroča izžarevanje bolečine v druge dele telesa. Točko iz katere bolečina izvira imenujemo miofascialna prožilna točka. Pri masaži izkušen terapevt hitro najde točke, ki so lokalno bolj občutljive. Z zmernim nadzorovanim pritiskom na bolečo točko terapevt počasi poveča pretok krvi v mišico. Povečana prekrvavitev počasi odplavi zakisanost točke, ki je občutljiva in povrne ravnovesje v področje. Ker je prekrvavitev po masaži povečana, se vračanje v ravnovesje dogaja tudi po masaži sami. Zato lahko občutimo zapoznelo mišično bolečino.

Z obravnavo miofascialnih prožilnih točk uspešno pomagamo pri težavah, kot so:

  • Bolečine v hrbtenici,
  • Bolečine v vratu,
  • Bolečine, ki se širijo po roki in nogi,
  • Tenzijski glavoboli,
  • Bolečine po poškodbah.

Obravnava miofascialnih prožilnih točk je zelo učinkovita pri lajšanju in odpravljanju mišičnih bolečin, odpravljanju bolečin, ki se širijo po večjem področju telesa in zmanjševanju napetosti in zategovanja v mišicah.

Cilj terapije je povečati raztegljivost mišic, optimizirati gibanje in povečati mišično moč.

Vpliv terapevtske masaže na delovanje fascij

Fascije so vezivno tkivo, ki obdajajo vse mišice telesa in jih povezujejo v kompleksno celoto. Fascije predstavljajo največji organski sistem v telesu in imajo ključno vlogo pri omogočanju gladkega in koordiniranega gibanja ter čutenja dražljajev iz okolice. Naše gibanje so dogajaj v odvisnosti od optimalnega delovanja in drsenja med posameznimi plastmi fascije. Če je drsenje med plastmi blokirano, se lahko v predelu blokade, nad ali pod njim pojavi bolečina. Bolečine se telo poskuša izogniti s kompenziranjem gibanja, kar lahko vodi do mehaničnih nepravilnosti delovanja sklepov in mišic. Razlogi nastanka zmanjšanega drsenja med plastmi so lahko mehanični (zlomi kosti, zvini, preveč ali premalo gibanja, nepravilne obremenitve, preobremenitve mišic, ), psihološki (stres, anksioznost in depresije), odgovor na zunanje dražljaje (mraz, povišana vlažnost) ali biokemični (presnovne motnje, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi).

Fascije so elastične in tudi plastične (če nanje delujemo s silo, se lahko drsenje izboljša in spremeni). Z različnimi tehnikami manualne obravnave fascij omogočamo ponovno drsenje med tkivi, izboljšamo gibljivost, držo, zmanjšamo brazgotinjenje in zmanjšamo breme, ki ga stres in dejavniki okolja nalagajo telesu.

Terapevt, ki svoj delo opravlja dobro in kakovostno, bo sposoben glede na pogovor o vaših težavah, ciljih in pričakovanjih izbrati tehniko, ki bo vam prinesla največ koristi.

Meridian FIT - terapevtska masaža hrbta Ljubljana

Terapevtska masaža hrbta Ljubljana. Obiščite nas v studiu Meridian FIT, Ljubljana, na Trubarjevi cesti 47.

Naročite se

Naročite se na fizioterapevtsko obravnavo ali pa masažo. Lahko pa nam zaupate svojo težavo in vam bomo pomagali z nasveti.

Meridian FIT darilni bon

Darilni bon je lahko enkraten poklon osebi, ki vam veliko pomeni. Na ta način boste nekomu poklonili zdrav način življenja!

Jaka Kolenc
Sledi mi na
Latest posts by Jaka Kolenc (see all)