Fizioterapija in Rehabilitacija Poškodb

Fizioterapevtski center Meridian-Fit izvaja različne oblike fizioterapije z namenom odpravljanja zvrokov poškodb in bolečih stanj, obnovitev fukcionalnosti poškodovanega telesnega dela in preprečitve mehanskih ali bolečih stanj v prihodnosti. Vse metode fizioterapije se uporablja za pospeševanje regeneracije mehkega tkiva sklepov in mišic z namenom doseganja čium bolj učinkovite rehabilitacije.

Fizioterapevtska obravnava usmerjena v celostno rehabilitacijo

V centru Meridian-Fit izvajamo fizioterapijo usmerjeno v povrnitev mehanskih funkcij mišično-skeletnega sistema in posledično zmajšanje oz odpravo bolečin sklepov, vezi in mehkega tkiva. Proces zdravljenja se začne z fazo diagnostike, v kateri naši fizioterapevti opavijo diagnozo za nastanek poškodbe in bolečega stanja. Na podlagi diagnoze določijo individualni potek rehabilitacije, ki lahko zajema različne fizioterapevtske terapije in kineziološke vaje. 

Kaj je rehabilitacija?

Rehabilitacija je postopek okrevanja, ki posamezniku omogoča doseči najvišjo raven fizičnega delovanja telesa po poškodbi, operaciji ali bolezni. Namen rehabilitacije je obnoviti optimalno funkcionalnost pacientovega telesa, njegovega delovanja in dobrega počutja.

Kako poteka rehabilitacija v centru Meridian-Fit?

V zdravstvenem kontekstu rehabilitacija poteka v štiriha fazah – od akutne diagnostike, do fizioterapevtskega zdravljenja in faze vzdrževanja stanja. Proces vključuje različne fizioterapevtske in kineziološke pristope, ki so prilagojeni posameznikovemu stanju, zato je ključno, da se rehabilitacijski načrt nenehno prilagaja glede na napredek in specifične potrebe posameznika.

Pomembno je, da je rehabilitacijski plan prilagojen posameznikovim potrebam in željam. Individualiziran pristop k rehabilitaciji omogoča, da posameznik aktivno sodeluje v procesu rehabilitacije.

Kakšna je razlika med rehabilitacijo in fizioterapijo?

Razlika med fizioterapijo in rehabilitacijo je v tem, da se fizioterapija osredotoča predvsem na fizične vidike zdravljenja (gibanje in funkcija), medtem ko je rehabilitacija širši pojem in zajema širši spekter obnovitve posameznikovega zdravja.

Rehabilitacija je celosten pristop k obnovitvi zdravja posameznika po poškodbi, bolezni ali operacijskem posegu. Cilj rehabilitacije je pomagati posamezniku povrniti optimalno funkcionalnost njegovega telesa, ter doseči najboljše možne rezultate pri okrevanju.

Ponavadi gre za dolgotrajen proces, ki zahteva sodelovanje posameznika, njegove družine in ekipe strokovnjakov (fizioterapevtov, psihologov, logopedov, delovnih terapevtov, zdravnikov specialistov in drugih) z namenom zagotovitve celostne oskrbe posameznika. 

Fizioterapija je terapevtski pristop k  proučevanju  znanosti gibanja, ki pomaga posameznikom obnoviti, vzdrževati in optimizirati svojo telesno moč, funkcionalnost, gibljivost in celotno telesno počutje. V praksi fizioterapija vključuje različne terapevtske pristope in je ena od komponent celostnega rehabilitacijskega programa. 

Naloga fizioterapevta je izboljšanje fizičnega počutja in funkcionalnosti pacientov. V ta namen fizioterapevti ugotavljajo vzroke težav z analizo pacientovega fizičnega stanja, njegovim gibanjem, mišično močjo in gibljivostjo sklepov. Na podlagi ocene stanja pa določijo sklop terapevtskih vaj, ki pomagajo pri obnovi ali izboljšanju mišične moči, gibljivosti in ravnotežja in uporabijo terapevtske tehnike, kot so masaža, mobilizacija sklepov, elektroterapija in druge metode.

Kaj je glavni namen rehabilitacije?

Glavni namen rehabilitacije, ki ga zasledujemo v centru Meridian-Fit je zagotavljanje učinkovitih fizioterapevtskih storitve, ki omogočajo doseganje najvišje ravni telesnega delovanja pacientov.

Drugi cilji rehabilitacije, h katerim stremimo v Meridian-fitu so navedeni spodaj:

  • Povečanje funkcije in mobilnosti: Za ponovno vzpostavitev optimalne funkcionalnosti telesa je potrebno izboljšanje mobilnosti, moči in koordinacije, kar posameznikom omogoča učinkovitejše izvajanje vsakodnevnih dejavnosti.
  • Zmanjšanje bolečine: V primerih akutne bolečine fizioterapevti z različnimi tehnikami (manualna terapija, terapevtska vadba in instrumentalna fizioterapija) lajšajo bolečino in nelagodje pacienta.
  • Izboljšanje kvalitete življenja: Eden izmed ključnih ciljev rehabilitacije je tudi trajno izboljšanje življenjskega standarda posameznika, vključno z njegovo samopodobo in življenjsko energijo.
  • Preprečevanje novih poškodb: S prilagojenimi programi vadb ter izobraževanjem posameznikov o preventivnih ukrepih in strategijah fizioterapevti pomagajo zmanjšati tveganje za poškodbe v vsakdanjem življenju, pri športnih dejavnostih ali poklicnih opravilih.

Cilji rehabilitacije so natančno prilagojeni potrebam in značilnostim vsakega posameznika. Individualiziran pristop je ključen za dosego ciljev fizioterapevtskega procesa, kjer vsakega pacienta obravnavamo kot osebo s svojimi specifičnimi zdravstvenimi izzivi in cilji.

Katere so glavne faze rehabilitacije?

Rehabilitacije v centru Meridian-Fit poteka v štirih fazah: akutna faza, subakutna faza, pozna faza in faza vračanja v aktivnost.

Značilnosti posamezne faze so navedena spodaj.

  • Akutna faza: v tej fazi je glavni cilj zmanjševanje simptomov; torej zmanjšati bolečino, omejiti oteklino in vnetje. V akutni fazi fizioterapevti uporabljajo predvsem protibolečinska terapija TECAR, laserska terapija in termoterapija.
  • Subakutna faza: ta se začne, ko se bolečina, oteklina in vnetje umirijo. V tej fazi se osredotočamo predvsem na izboljšanje gibljivosti in moči poškodovanega območja.
  • Pozna faza: v tej fazi nadaljujemo s krepitvijo mišične moči, z bolj intenzivnimi vajami, ki so usmerjene v funkcijo.
  • Faza vračanja v aktivnost: v zadnji fazi se posameznik postopoma vrača k svojim običajnim aktivnostim, aktivnost se osredotoča na postopno povečanje intenzivnosti in trajanja aktivnosti.

Pri okrevanju po poškodbi je pomembno, da sledite navodilom fizioterapevta.

Katere so najpogostejše poškodbe, ki jih v Meridian-Fitu zdravimo z rehabilitacijo?

V centru Meridian-Fit se zavzemamo za zagotavljanje učinkovite in prilagojene rehabilitacije, ki zadovolji individualne potrebe vsakega posameznika. Naš pristop k rehabilitaciji je osredotočen na celostno obravnavo in upoštevanje značilnosti vsakega pacienta, zato skupaj s pacientom oblikujemo program rehabilitacije. Terapija, ki ponavadi traja 60 minut zajema individualno delo s fizioterapevtom. Število obiskov je odvisno od stanja vsakega posameznika in ga prilagajamo glede na napredek.

1. Kronična bolečinska stanja (poškodbe in vnetja)

Dolgotrajna bolečinska stanja so pogosto povezana z degenerativnimi spremembami, ki so posledica staranja. Pojavijo pa se  lahko tudi zaradi poškodb, genetskih dejavnikov, nepravilnih obremenitev in drugih okoliščin. Pogosti primeri kronične bolečine, ki jih obravnavamo vključujejo: osteoartritis, revmatoidni artritis, degeneracija medvretenčnih ploščic, išias, burzitis, bolečine v spodnjem delu hrbta, bolečine v vratni hrbtenici, vnetja tetiv (teniški/golf komolec, vnetje tetiv rotatorne manšete, vnetje Ahilove tetive, vnetje patelarnega ligamenta…), planatarni fasciitis, sindrom zapestnega prehoda.

2. Akutne poškodbe

Akutne poškodbe so nenadne in nepričakovane poškodbe, ki so običajno posledica nesreč, trkov, padcev ali drugih nenadnih dogodkov. Primeri akutnih poškodb, ki jih obravnavamo vključujejo : zvine ali izpahe sklepov, nategnjene, natrgane ali popolne rupture mišice in vezi, stresni zlomi kosti.

3. Predoperativna fizioterapija

Predoperativna fizioterapija vključuje fizioterapevtske pristope, ki se izvajajo pred načrtovanim kirurškim posegom kot priprava na operacijo. Ti pristopi prispevajo k boljšemu okrevanju po operaciji ter zmanjšujejo tveganje za morebitne zaplete. Primeri poškodb, kjer svetujemo predoperativno fizioterapijo vključujejo: popolne rupture vezi, mišic in tetiv (Ahilova tetiva, rotatorna manšeta, križne vezi v kolenu, raztrganina meniskusa), hernija diska.

4. Postoperativna rehabilitacija

Postoperativna rehabilitacija je pomemben del procesa okrevanja po kirurškem posegu. Njen cilj je obnoviti funkcionalnost prizadetega območja, zmanjšati bolečine, preprečiti zaplete ter izboljšati gibljivost in mišično moč. Vključuje tudi edukacijo pacienta o pravilnih ter varnih gibalnih vzorcev.

Seznam poškodb in bolečinskih stanj, ki jih odpravljamo

Seznam poškodb in bolečinskih stanj, ki jih odpravljamo v centru Meridian-Fit so navedene spodaj:

Pogosta vprašanja

1. Kako časa traja rehabilitacija in kdaj lahko pričakujem prve rezultate?

Trajanje rehabilitacije je odvisen od vrste poškodbe oz. bolezni, resnosti poškodbe, splošnega zdravstvenega stanja in zavezanosti pacienta. Točno trajanje rehabilitacije in kdaj lahko pričakujete prve rezultate je težko določiti, natančnejše informacije pa vam glede na vaše stanje in potrebe zagotovi fizioterapevt.

2. Koliko časa trajajo posamezne rehabilitacijske terapije?

Trajanje posamezne terapije je prilagojeno glede na specifične potrebe posameznika. Običajno pa posamezna terapija v centru Meridian-Fit traja 60 min.

3. Katere vrste terapij bom prejel?

Vrste terapij, ki jih v centru Meridian-Fit prejemajo pacienti so odvisne od njihovega zdravstvenega stanja in potreb. Prilagajajo se glede na posameznikove potrebe in lahko vključujejo:  TECAR terapija, laserska terapija, ultrazvočna terapija, terapija z udarnimi globinskimi valovi, manualna terapija…

4. Kakšne so omejitve pacientov med rehabilitacijo?

 Omejitve med rehabilitacijo so odvisne od posameznikovega zdravstvenega stanja. Določi jih fiziopterapevt in lahko vključujejo omejitve gibljivosti sklepov, mišične moči ter opravljanja določenih aktivnosti ali omejitve obremenitve prizadetega območja.

5. Ali lahko med rehabilitacijo pričakujem bolečine?

 Med rehabilitacijo se lahko pojavijo različni občutki, med njimi tudi bolečina. Pomembno je, da vaše občutke redno poročate fizioterapevtu, da po potrebi prilagodi fizioterapevtske pristope in potek rehabilitacije.

6. Kaj naj storim, če opazim težave ali imam vprašanja med rehabilitacijo?

V primeru, da se vam med rehabilitacijo pojavijo kakršnakoli vprašanja ali težave ne oklevajte in takoj vprašajte svojega fizioterapevta. Komunikacija je ključnega pomena saj prispeva k boljšemu razumevanju in razrešitvi vašega stanja.

Jaka Kolenc
Sledi mi na