Bolečine v rami

Bolečine v rami

Bolečine v rami

Zamrznjena rama (Frozen shoulder)

Zamrznjena rama (adhezivni kapsulitis) je vnetje kapsule, ki obdaja ramenski sklep zaradi brazgotinjenja, vnetja in zategovanja vezivnega tkiva. Simptomi se razvijajo dlje časa. Bolečina je globoko v rami, lahko tudi v nadlakti in postane ostra pri sprecifičnih gibih. Značilna je otrdelost rame, huda bolečina in zmanjšana gibljivost.

Utesnitveni sindrom rotatorne manšete zaradi vnetja tkiv (tendinitis) ali vnetja sluznih mešičkov (bursitis)

Tendinitis ali vnetje tetiv mišic ramenskega obroča se najpogosteje pojavi zaradi utesnitve tetiv ob spodnji del kosti lopatice. Zaradi vnetja in otekline pride do zmanjšanja subakromialnega prostora.

Bursitis ali vnetje sinovialne vrečke se lahko pojavi kot posledica mehanskega trenja ali raztapljanja kalcinacij. Pride do stanjšanja manšete, vsako stanje, ki ta prostor še dodatno zoži, povzroči utesnitveni sindrom. Boleča je rama, lahko pa se širi vse do prstov. Prisotna je pri dvigu roke nad glavo zaradi utesnitve mehkih tkiv. Je posledica drugih težav v rami.

Ruptura rotatorne manšete

Do kompletne rupture pride zaradi velike sile (padci, dislokacije, prometne nesreče), delna pa se pojavi pri ponavljajočih preobremenitvah.
Bolečina je prisotna v zgornjem delu roke in se močno poveča pri gibih nad horizontalo. Omejena je gibljivost rame in je boleča na dotik.

Deli objavo