Masaža

Masaže

V studiu Meridian FIT Ljubljana masaže izvajamo kot samostojne programe, bodisi za sprostitev ali dobro počutje, kot terapije za lajšanje in odpravljanje bolečin ali kot dopolnitev k obravnavam po rehabilitaciji.

Masaža kot sprostitev ali terapija

Beseda »massa« v Arabščini pomeni dotakniti se, čutiti, medtem ko »massein« v Grščini pomeni trenje ali gnetenje. Oba pomena dobro razložita kaj masaža pravzaprav je: čuteč dotik z namenom sprostiti telo in zmanjšati bolečino.

Masaža se razvija že več kot 5000 let. Dokazi o izvajanju masaže segajo v čas starega Egipta, tradicionalne kitajske medicine, zapisov iz časov Iliade in Odiseje in ajurvedske medicine. Za očeta masaže velja Pehr Henrik Ling, švedski zdravnik, ki je bil rojen leta 1776 in je utemeljitelj švedske masaže. Švedsko masažo dandanes imenujemo tudi klasična masaža.

 

Katka zgodovina masaže

 

Prvi dokazi o masaži iz Indije, Kitajske in starega Egipta

Začetki izvajanja masaže segajo v čas 3000 let pred našim štetjem, ko se je v Indiji začelo ustno prenašati znanje o masaži. Masažo so v Indiji obravnavali kot del ajurvedske medicine. Glede na filozofijo ajurvedske medicine posameznik zboli, ko živi izven ravnovesja z zunanjim okoljem. Z namenom zdravljenja bolezni, je posameznik dolžan s ponovnim iskanjem ravnotežja, povrniti svoje naravno in fizično ravnovesje. Ko je ravnovesje povrnjeno, se začne proces zdravljenja. Ajurveda kot način zdravljenja uporablja prehrano, uživanje določenih zelišč, aromaterapijo, barvno terapijo, zvočno terapijo in terapijo z dotikom.

Prvi pisni dokazi o uporabi masaže izvirajo iz Egipta. Slike z grobnice Akmanthorona, ki naj bi upodabljale masažne prijeme, izvirajo iz leta pred 2500 pred našim štetjem. V čas starega Egipta sega tudi refleksologija, posebna akupresurna tehnika, pri kateri terapevt s pritiskom na določen del stopala ali dlani izzove pozitiven učinek na dele telesa, ki so povezane s točkami pritiska.

Tradicionalna Kitajska medicina je masažo v svojo sredino sprejela približno 2700 let pred našim štejem. Z namenom zdravljenja uporablja uravnavanje optimalnega pretoka energije po telesu s pomočjo specifičnih poti ali meridianov. S pomočjo masaže in drugih specifičnih tehnik je pretok energije skozi telo bolj harmoničen, kar spodbuja naravno zdravljenje telesa. Tehnike, ki jih danes imenujemo pod imeni Tui Na, anma, akupunktura, akupunktna masaža po Penzlu in akupresura delujejo ob upoštevanju energijske povezanosti telesa z meridiani.

Tradicionalna japonska masaža in Shiatsu

Okrog 1000 let pred našim štetjem so budistični menihi iz Kitajske na Japonsko prinesli znanja tradicionalne Kitajske medicine, med drugim tudi uporabo masaže v terapevtske namene. Na japonskem se je znanje tradicionalne kitajske medicine združilo in vodilo v nastanek tradicionalne japonske masaže – anma, ki se je kasneje razvila v Shiatsu. Namen Shiatsa je preko stimulacije določenih točk uravnovesiti telesno energijo in prispevati k tako fizičnem kot tudi čustvenem blagostanju.

Prodor masaže na evropska tla – šport, medicina in lepota

Vzhodna filozofija se je na zahodna tla prodrla okrog 800 let pred našim štetjem. Športniki v antični Grčiji so masažo uporabljali z namenom podpore ohranjanja telesa v vrhunski formi. Masaža se je uporabljala tudi kot način zdravljenja različnih težav in stanj. Grške ženske so z namenom ohranjanja lepote svoje kože uporabljale utiranje različnih olj v kožo. Hipokrat je v petem stoletju začel s predpisovanjem frikcijske masaže, kot način zdravljenja različnih zdravstvenih težav. Hipokrat, oče medicine, je za vse, ki želijo ohranjati svoje zdravje priporočal kombinacijo masaže, pravilne prehrane, vadbe, počitka, svežega zraka in glasbe.

Masaža je svoje korenine pognala tudi v Rimskem cesarstvu. Galen, zdravnik številnih vladarjev, je priporočal kombinacijo masaže, zdrave prehrane, počitka in vadbe kot ključne dejavnike ohranjanja zdravja.

Masaža v 20. in 21. stoletju

Prehod masaže na severno evropska tla je zaznamoval švedski zdravnik Per Henrik Ling,ki je povezal uporabo masaže z »medicinsko gimnastiko« in fiziologijo delovanja človeškega sistema. Je tudi utemeljitelj uporabe klasične masaže.

V 20. stoletju se je v Ameriki masaža začela uporabljati kot del zdravljenja poškodovanih vojakov iz 1. svetovne vojne. Kljub temu se masaža ni takoj uveljavila v splošni javnosti, temveč je bila obravnavana kot luksuzna storitev, ki si jo lahko privoščijo samo bogati. V 20. stoletju so se začele pojavljati tudi šole, ki ustrezno izobrazijo osebe, ki želijo izvajati masažo. Tako v Sloveniji kot tudi po svetu masažo izvajajo ustrezno izobraženi maserji ali masažni terapevti.

Dandanes masažo opišemo kot aktivnost, kjer maser s pritiskom na telo in dele telesa želi pozitivno vplivati na organe in tkiva, naj bo to koža, mišice, obsklepna tkiva ali notranji organi. Osnovne masažne tehnike vključujejo pritiskanje, glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje. Intenzivnost, način izvedbe in dolžino prilagajamo posameznikovim potrebam in ciljem, ki jih želi masaža doseči. Prav zaradi širine področja masaže, nudimo številne vrste in oblike, ki jih sodobna masaža pozna:

Viri:

Beck MF. (2010), Theory and practice of therapeutic massage. New York: Cengage Learning.

O’Keefe A. (2006) The official guide to body massage. London: Thomson Learning.

Meridian FIT masaža Ljubljana

V studiu Meridian FIT, Ljubljana, masaže strokovno in učinkovito izvajamo že več kot 10 let, zato se ljudje k nam radi in redno vračajo, nas priporočajo, naše znanje pa cenijo tudi profesionalni športniki in stroka. Obiščite Meridian FIT studio na Trubarjevi cesti 47, Ljubljana.

Po poklicu sem novinarka, torej cele dneve presedim ob računalniku, zaradi česar me je bolel hrbet. V Meridian sem torej najprej prišla zaradi masaž. Običajno so težave takoj izginile, da pa se ne bi pojavljale, so mi celo svetovali, kako naj sedim pri delu…

SonjaNovinarka

Naročite se na masažo

Izberite svojo najljubšo masažo ali nam zaupajte želje in skupaj bomo izbrali takšno, po vaši meri.

Meridian FIT darilni bon

Darilni bon je lahko enkraten poklon osebi, ki vam veliko pomeni. Na ta način boste nekomu poklonili zdrav način življenja!