KAJ JE MANUALNA TERAPIJA?

Razlika med manualno terapijo in ročno masažo? 

Ko imamo napete mišice in potrebujemo malo razvajanja, najprej pomislimo na masažo. Ko pa se soočamo z dalj časa trajajočimi bolečinami, pa se odločimo za strokovno obravnavo oz. manualno terapijo. Med  brskanjem po spletu pogosto naletimo na izraz ”manualna terapija”. 

Manualno terapijo izvaja manualni terapevt. V širšem pomenu zajema terapevtske tehnike, ki se izvajajo z rokami (manualno). To so npr. manualna terapija mehkih tkiv, sklepna mobilizacija, limfna drenaža. V ožjem pomenu pa je manualna terapija obravnava živčno-mišičnih disfunkcij, disfunkcij hrbtenice in udov z diagnostiko. Za zdravljenje le-teh se uporabljajo specialni prijemi in tehnike, s katerimi poskušamo vrniti motnje gibalnega sistema v normalno stanje. 

Najprej je potrebno opraviti manualni pregled. Ne glede na zdravniško diagnozo in ne glede na težave, manualni terapevt pregleda celotno bolnikovo telo. Tako imata lahko dva bolnika z enako zdravniško diagnozo čisto drugačno oceno stanja mišično-skeletnega sistema. Razni padci, udarci, ne ergonomsko urejeno delovno mesto, dolgotrajne stresne situacije in druge oblike nepravilne obremenitve telesa lahko privedejo do sprememb, ki jih telo ni sposobno samo odpraviti. Manualna terapija je tako zdravljenje celega telesa in ne samo lajšanje bolečin. 

Manualna medicina

Manualna medicina je posebna veja medicinskih strok, ki zajema pregled in diagnostiko ter ročno terapijo v kombinaciji s korekcijskimi vajami. Manualno medicino lahko izvajajo le ustrezno usposobljeni specialisti zdravniki ali fizioterapevti. Večinoma je manualna medicina v Sloveniji fizioterapevtska domena (izvajajo jo fizioterapevti pod klasifikacijo spec. MT in spec. MSK), v drugih državah pa je tudi uradna zdravniška specializacija (pri nas se z njo ukvarjajo redki ortopedi in fiziatri).

Manualna medicina se od manualne terapije razlikuje predvsem v prvem in zadnjem koraku obravnave. Specialist pacienta najprej vzame anamnezo (podatke o pacientovemu predhodnemu in sedanjemu stanju) in nato z generalnimi in specialnimi testi določi delovno diagnozo. V kolikor diagnostična slika ni jasna pacienta pošlje na nadaljnje preiskave. Po diagnostiki sledi testna terapija, ki vključuje manipulacije in mobilizacije sklepov, manipulacijo mehkih tkiv in fascij ter ostale postopke manualne medicine. Po izvedenih ročnih tehnikah ponovno pregleda pacientovo stanje in izvede končne meritve ali teste. Za konec pacientu izda napotke in personalizirane vaje.

Manualna medicina je namenjena odpravljanju vseh vrst bolečin in telesnih omejitev, hkrati je lahko kurativna kot tudi preventivna. Manualna medicina je dokazano najučinkovitejša pri konzervativni obravnavi večine bolečinskih ali omejitvenih stanj.