FIZIOTERAPIJA V LJUBLJANI Z NAPOTNICO ALI BREZ

Kaj je fizioterapija?

Fizioterapija (angl.physical therapy oz. physiotherapy) je zdravstvena veda, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi metodami in sredstvi. Ukvarja se z vzpostavljanjem, vzdrževanjem in krepitvijo zdravja ter funkcionalnosti gibalnega sistema pri človeku. Fizioterapija ohranja ali obnavlja gibljivost sklepov, krepi mišice, preprečuje kontrakture mišic, povečuje preskrbo s krvjo, zmanjšuje edem in lajša bolečine. Fizioterapija je namenjena čim hitrejši rehabilitaciji in mnogo bolj pospešuje okrevanje kot samo počitek.

Fizioterapija ni masaža, čeprav se v njej uporablja veliko t.i. manualnih tehnik sproščanja mehkega tkiva. Je kombinacija masažnih tehnik, posebnih prijemov in metod v kombinaciji s podpornimi terapevtskimi tehnikami, kot je elektroterapija, ter kinezioterapijo oz. terapevtsko vadbo.

Pri nas v fizioterapiji uporabljamo različne masažne tehnike (športno masažo), manualne tehnike (trigger point terapijo), aplikacijo kinezioloških trakov, protibolečinsko terapijo (TENS), elektrostimulacijo za rast mišic, TECAR terapijo in terapevtsko vadbo (kinezioterapijo) za rast mišic, lajšanje bolečin in stabilizacijo.

 

Kaj zdravi?

Rehabilitacija je odvisna od postavljene diagnoze. Naj bo to bolečina v križu, heksenšus, bolečina v rami, natrgana mišica, tendinitis, kalcinacija ali pa herniacija diska, vse je rešljivo. Najprej se postavijo cilji rehabilitacije (npr. brez bolečine med tenisom) nato pa se izvaja terapija glede na stanje pacienta. V fizioterapiji se najprej osredotočamo na zmanjšanje bolečine in vračanje gibljivosti, nato pa na povrnitev funkcije in normalno delovanje v vsakdanjem življenju. Od poškodbe oz. diagnoze je odvisno kakšno kombinacijo masaž ali pa vaj uporabimo za najboljši učinek. Tehnike manualne terapije, masaže in elektroterapije uporabljamo za lažje opravljanje vaj (kinezioterapije) in vračanje v aktivnost. Ko pa je to le mogoče pa se uvede vodena telovadba, terapevtska vadba oz. kinezioterapija, ki pacientu spodbudi rast mišic, padec bolečin in končno vrnitev v gibanje. Trajanje rehabilitacije je odvisno od diagnoze, saj se vsaka celi ali pa popravlja drugače, prav tako pa je vsak pacient drugačen. Vaje za išias pri nekomu niso iste kot pri nekomu drugemu, recept ne obstaja, zato vam jih predpišemo individualno. Ko pacient preide iz faze rehabilitacije pa temu sledi kineziološka vadba.

Kineziološka vadba je vrsta telovadbe, namenjena preventivi ali pa vračanju v polno aktivnost. Takšno vadbo izvajamo tudi pri nas, vendar pa jo izvaja kineziolog in ne fizioterapevt.

Ali je fizioterapija relevantna za vas?

Glede na to, da verjetno ne veste, ali je za vas primerna masaža, fizioterapija ali kineziološka vadba prepustite to nam. Bolečina v hrbtu je lahko odpravljiva kar z masažo hrbta, pri patoloških primerih z fizioterapijo, pri zdravemu pa tudi z kineziološko vadbo. Prepričani smo, da bomo našli za vas ustrezno pot in obravnavo.

Čakalne vrste za Fizioterapijo v Ljubljani z napotnico ali brez:

Pri nas pridete na vrsto brez napotnice, saj se pri nas ne izvaja fizioterapija na napotnico. Če pa želite obiskovati fizioterapije v Ljubljani na napotnico ali pa ste v čakalni vrsti za fizioterapije v Ljubljani na napotnico, pa pri nas nudimo dopolnilne terapije in vodenje rehabilitacije, ki je vedno daljša od trajanja napotnice. Glede na to, da smo privatna fizioterapija v Ljubljani, čakalnih dob pri nas skoraj da ni. Prav tako pa ne potrebujete delovnega naloga. Prav tako za obravnavo pri nas ne potrebujete, da vas prej pregleda fiziater, saj pregled izvedemo sami in postavimo delovno diagnozo in postavimo plan rehabilitacije