PREIZKUSILI SMO STOL ZA AKTIVNO SEDENJE

PREIZKUSILI SMO STOL ZA AKTIVNO SEDENJE

STOL ZA AKTIVNO SEDENJE

So stoli, ki promovirajo aktivno sedenje dobri zame?

Na tržišču se pojavlja vedno več »čudežnih« pripomočkov, ki obljubljajo odpravo bolečin v križu, boljšo prebavo, lepši videz in bolj aktivno življenje. Aktivno sedenje je pojem, ki se izvrstno uporablja za namene promocije in pogosto zmede laično javnost. Vprašajmo se sami, je sedenje aktivnost?

Radi bi opredelili zgolj enega izmed problemov stolov, ki promovirajo aktivno sedenje.

Sedenje na stolu z gibljivim sedalom, lahko poveča vašo mišično aktivnost v primerjavi s sedenjem z »navadnim stolom«. Kljub temu pa je mišična aktivnost na stolu odvisna od vaših mišic (oziroma vaše zavestne aktivacije le-teh). Tudi na takšnem stolu lahko sedite pasivno in nepravilno. Nepravilno sedenje na takšnem stolu lahko še dodatno obremeni določene strukture, zato je uporaba stola z gibljivim sedalom močno odsvetovana pri določenih poklicih (npr. zobozdravnik).

Zaposlenim prav tako odsvetujemo, da svoje delo preživijo v enoličnem močno kontroliranem položaju. Priporočamo, da v svoj delavnik vnesejo čim več spontanega ali načrtovanega gibanje (npr. izvajanje preventivnih vaj med odmori).

V kombinaciji z napisanim je občasno sedenje na neravni podlagi smiselno. Na tržišču obstaja več ne tako estetsko dovršenih pripomočkov, ki po bistveno nižji ceni omogočajo postopno uvedbo »aktivnega« sedenja.

Če se za nakup specifičnega stola ali sedala odločite, priporočamo, da svoj stari stol vsaj za obdobje nekaj mesecev obdržite.

Ne pozabite, da sta vaše zdravje in dobro počutje v vaših rokah in na vaših nogah.

Za več informacij smo vam na voljo na Trubarjevi 47.

Deli objavo