KALCIFIKACIJA IN KALCINACIJA

KALCIFIKACIJA IN KALCINACIJA

Kalcifikacija in Kalcinacija

Zaradi natančnosti izrazoslovja, naj najprej pojasnimo dva izraza:

  • Kalcinacija = umetni termični proces odstranjevanja ogljikovega dioksida, vode in ostalih nečistoč iz karbonatov z namenom povečanja gostote.
  • Kalcifikacija = dodajanje kalcijevih spojin in mineralov.

Čeprav medicina enači oba izraza, bomo tu uporabljali izraz kalcifikacija namesto kalcinacija.

Kalcifikacije so zatrdline znotraj telesa, ki nastanejo kot tvorba kalcijevih kristalov oz. kalcinata znotraj mehkotkivnih struktur gibalnega aparata (mišice, kite) ali na robovih sklepov.

Če se kalcinat nahaja znotraj mišice, temu preprosto rečemo mišična kalcifikacija, če pa znotraj kite oz. tetive s spremljajočo oteklino pa kalcificirani tendinitis. Bolečina se pojavi, ker so kalcijevi kristali, za razliko od kosti ali zob, razvojno naključne ostre oblike ali, ker ovirajo normalno drsenje tkiva kakor se to najpogosteje zgodi v rami.

Kalcifikacija in razvojne stopnje

Povod za nastanek in samodejno odrešitev ni znan. Problem se pojavlja pogosteje pri ljudeh z obrabo sklepa, zelo ponavljajočih gibih z degeneracijo mišice in po direktnih poškodbah. Telo vodi procese v več fazah:

I. pred-kalcificirana faza (tkivo zunaj celic postane sprejemljivo za kalcijeve depozite).
II. kalcificirana faza (kalcij se prične nalagati in se spreminja v tršo obliko, ter po neznanem času zopet v mehkejšo obliko in ga telo prične boleče resorbirati.)
III. faza po kalcifikaciji (telo zopet vzpostavlja normalno stanje celic in vlaken)

Raziskave so glede mineralnih in vitaminskih nesorazmerij do danes kot vzroke našle premalo vitamina K ali previsok vnos vitamina D, ki poveča absorpcijo kalcija iz črevesja. Kalcij se nato prične nalagati v arterijah in drugih mehkih tkivih z visoko vsebnostjo elastičnih vlaken. Tu se predvideva, da so bila ta elastična vlakna predhodno poškodovana zaradi nekega razloga.

Kalcifikacija – Terapija in odpravljanje

Pri reševanju že nastalega problema pomagajo injekcijske blokade s protibolečinskim delovanjem, operacija z odstranitvijo kalcifikata in fizioterapija z ultrazvočnimi valovi. Skoraj vse primere se obravnava s fizikalno terapijo, z uporabo ESWT (ang. extracorporeal shock-wave therapy) oz. zunajtelesna terapija z udarnimi valovi, v žargonu znana kot ”šokvejv”. Terapija sloni na uspehih razbijanja ledvičnih kamnov brez operativnega posega. Tu lahko pripomnimo, da se ledvični kamni tvorijo zaradi prevelikega nabiranja kalcija v urinu ne glede na dieto in ne zaradi splošnega nabiranja kalcija v telesu. Dodatni uspehi se kažejo tudi s terapijo mišičnih fascij (ovojnic) in terapevtsko gimnastiko.

Deli objavo