Kaj je fascialni sistem in kako deluje?

Kaj je fascialni sistem in kako deluje?

Fascialni sistem predstavlja povsem povezano in neprekinjeno povezavo med notranjim delom lobanje in spodnjim delom stopala. V telesu poteka tri dimenzionalno, med svojim potekom pa zaobjema vsa mehka tkiva in notranje organe. Glede na vseprisoten potek fascije, lahko trdimo, da nobeno tkivo v telesu ne obstaja v izolaciji ali deluje neodvisno od ostalih tkiv.

Kljub temu, da navadno, ko govorimo o fascijah, mislimo na facialno tkivo, ki zaobjema mišično-kostni sistem, je fascija več kot le to.

V letu 2012 so se v kanadskem Vancouvru na Mednarodnem fascialnem kongresu sestali vsi glavni raziskovalci fascije na svetu. Skupaj so oblikovali osnutek za definicijo, kaj fascija pravzaprav je. Fascija ne predstavlja zgolj povezav med različnimi mišicami in kostmi, temveč zaobjema tudi ligamente in tetive, sklepe, notranje organe, živce (tako živčne ovojnice, kot tudi same možganske ovojnice), in intersticij (trebušna membrana) (Huijing and Langevin 2009). Intersticij (ang. Interstitium) je zgrajen iz vezivnega tkiva in tekočine, ter povezuje pljuča, prebavni trakt, mehur in mišice. Šele v letu 2017 so znanstveniki v priznani reviji Scientific Reports objavili članek v katerem o intersticiju govorijo kot o ‘novem’ organu (Benias et al., 2017).

Raziskovanje fascije je relativno sveže in še vedno se krešejo menja, katera definicija pravzaprav najbolje opiše fascijo. Carla Stecco, italijanska ortopedska zdravnica in raziskovalka, fascijo opiše kot plašč, ki je sestavljen iz vezivnega tkiva podkožja in združuje in razmejuje mišice in notranje organe. (Stecco, 2015)

Fascija je pomembna tudi v svetu športa, gibanja in bolečine. Zaradi svojih lastnosti se relativno lahko odziva na dražljaje, oblikuje in preoblikuje. Včasih tudi v napačno smer. Znano je, da se nepravilni gibalni vzorci hitro odražajo na poteku same fascije. Prav tako neoptimalen potek fascije na delu zgoraj vodi v težave nižje in obratno. Ker fascija predstavlja neprekinjeno povezavo, se večkrat zgodi, da se težava pojavi stran od samega pojava bolečin.

Kljub temu, da strokovna javnost še ne ve, kaj vse obsega fascija in na kakšen način bi jo najbolje definirali, je znanje o delovanju fascije dobro razloženo. Izkušen terapevt z dodatnimi znanji obravnave fascije lahko prepozna težave in ugotovi kje se je ‘zataknilo’.

Pogosto se zgodi, da že ena sama obravnava prinaša znatno olajšanje težav.

 

Viri:

Benias PC, Wells RG, Sackey-Aboagye B, Klavan H, Reidy J, Buonocore D et al. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues. Sci Rep. 2018 Mar; 8(1):4947. doi: 10.1038/s41598-018-23062-6.

Huijing P.D, Langevin H.M. Communicating about fascia: history pitfalls and recommendations. International Journal of Therapeutic Massage and Bodywork. 2009:2(4):3-8. In: Schleip, R., Findley, T.W., Chaitow, L., and Huijing, P. (Eds.). 2012. Fascia: The tensional network of the human body. Pennsylvania: Churchill Livingstone.

Ruth Duncan (2014). Myofascial Release (Hands-On Guides for Therapists)

Stecco, C. A fascia and the fascial system. Journal of Bodywork & Movement Therapies (2015) xx, 1e

Deli objavo