Vas daje občasni glavobol ali migrena?

Vas daje občasni glavobol ali migrena?

Glavobol

Glavobol je najpogostejši bolečinski sindrom pri ljudeh. Lahko je fizične ali psihične narave, povzroča pa ga vrsto dejavnikov.
Je posledica draženja bolečinskih receptorjev, nastane zaradi okužb, vnetij obnosnih votlin, povišane telesne temperature ali dehidracije.

Tenzijski glavobol

Najpogostejši je tenzijski glavobol, ki nastane zaradi napetosti mišic, slabe drže, naprezanja oči ali stresnega vsakdanjika. Značilna je bolečina v zadnjem predelu glave ali nad obrvmi, ki se navadno razvije v glavobol cele glave. Traja kratek čas, v redkih primerih tudi več dni. Pogosteje prizadene žensko populacijo. Povezan je z obremenitvijo, utrujenostjo, duševnim stresom, vzrok za bolečino pa se lahko skriva tudi v kranialnemu živcu, slabšemu delovanju jeter ali obremenitvijo telesa s težkimi kovinami.

Migrena

Pri Migreni (lat. Hemicrania continua) je razlog za nastanek živčno- žilna motnja. Lahko močno poslabša kvaliteto življenja posameznika. Razlog je deloma v dednosti, med sprožilne dejavnike pa sodijo tudi stres, tesnoba, depresija, pomanjkanje spanja, slaba telesna drža, napetost v vratu ali ramenih, pomanjkanje vode, določena hrana, bliskajoča svetloba ali hormonski dejavniki.

Vrtoglavica

Vrtoglavica (lat. Vertigo) je vrsta omotice, pri kateri gre za lažen občutek vrtenja. Je glavna posledica okvare ravnotežja. Človek ima lahko težave s stojo ali hojo, navadno pa jo spremlja slabost.

Šumenje v ušesih

Šumenje v ušesih (lat. Tinitus) je nenormalen zvok, ki ga slišimo brez kakršne koli zvočne stimulacije.

Deli objavo