Celostna obravnava bolečin in težav

Celostna obravnava bolečin in težav

ZAKAJ ME TRETIRAŠ TU, ČE ME BOLI TAM

Verjetno ste se že kdaj vprašali, čemu poteka reševanje težave na drugem koncu, kjer se ta pojavi?

Znotraj samega človeka, celotne družbe, in tudi strojev ter ostalih sistemov, ki slonijo v svojem kompleksnem delovanju na medsebojni podpori ter odvisnosti sestavnih delov in elementov, je prenos in razporeditev dela ključnega pomena. Tako se omogoči specializacija (pod)sistemov in njihova razbremenitev. Lahko tudi rečemo, da vsak sistem vsebuje manjše elemente, ki ga opredeljujejo in s svojim definiranim delom podpirajo, mu omogočajo obstoj.
Preden postane problem viden, se je v tem času lahko vzrok izgubil znotraj sicer lepo oblikovanega sistema (npr. vašega telesa). Problem se je prenesel in razpršil preko elementov, ki niso imeli začetne vloge za nastanek tega problema. Širitev se pojavi tako na lokalnem (npr. mišica in njena kita), kot na globalnem nivoju (mišično fascialne povezave, nevrološki odziv, metabolično neravnovesje, genetski zapis). Učinka prenosa in manifestacije sta odvisna tudi od delikatnosti elementov in njihove povezanosti (v primeru premaknjenega vretenca bo zaradi svoje prožne strukture trpel spremljajoči ligament in živec, ter tudi napeto mišičevje, ki poizkuša vse zaščititi). Poleg linearnega prenosa se lahko vzpostavi tudi (začaran) krog delovanja, kjer se izgubi vloga povodnega elementa in je potrebno za uspešno izboljšanje sanirati vse elemente.

ČLOVEK IN BOLEČINA

V praksi živega bitja, človeka, vse to pomeni, da znotraj telesa elementi s svojim potekom usmerjajo oteklino, bolečino in napetost. Ker so pa tudi posamezni elementi povezani v daljše strukture (npr. mišično fascialne in kinetične verige, limfatični sistem, srčno žilni sistem) ali so speljani skozi druge sisteme (npr. potek živca med vretenci in skozi mišice), se problem dotakne tudi drugih delov. Bolj kot postane vaša težava kronična, bolj se problem utrdi in lahko postane nepopravljiv – na samem mestu poškodbe ali drugje.
Tako veste čemu je, za vaš problem v rami, lahko kriv tudi gleženj.
Pri nas v Meridian-Fit na Trubarjevi 47, se zavedamo kompleksnejših problemov in namenimo kakovostni del prve obravnave diagnosticiranju preden se posvetimo tretmaju, ki šteje.

Kmalu na svidenje!

Deli objavo