Bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu

Koleno skakalca (Patelarna tendinopatija)

Patelarni ligament je vez štiriglave stegenske mišice, ki teče čez koleno in se pripenja na sprednjo stran golenice. Vanjo je vpeta pogačica, ki omogoča izteg kolena.
Mišica aktivno izteguje koleno in ga stabilizira med pristankom. Pri športnih aktivnostih, ki vsebujejo veliko skokov in hitrih sprememb smeri pride do preobremenitve in mikropoškodb vezi.
Bolečina je prisotna na sprednji strani kolena pod pogačico, po iztegu kolena. Boleč je pritisk pod pogačico pri iztegnjeni nogi. Ponavadi je prisotna šibkost mečnih mišic.

Tekaško koleno (Sindrom iliotibialnega trakta)

Iliotibialni traktus je zadebelitev ovojnice, ki povezuje medenico s spodnjim delom noge. Njegova naloga je stabilizacija kolena, tako da je pri hoji ali teku vedno aktiven.
iliotibialni sindrom se uvršča med preobremenitvene sindrome zaradi slabe biomehanike skozi daljše obdobje. Najpogostejše prizadane tekače, kolesarje ali hribolazce.
Bolečina je prisotna na zunanji strani kolena. Je frikcijska poškodba zaradi trenja IT ob stranski odrastek stegnenice.

Ljudje s težavami pogosto navajajo, da se bolečina poveča pri teku navzdol, pri podaljšanju tekaškega koraka in pri dolgotrajnem sedenju s pokrčenimi koleni.

Deli objavo